Дело срещу задлъжнялост и колекторски фирми

коректорски фирми

Кошмарът, наречен кредити, разрасна своите мащаби през последните месеци. Епидемиологичната обстановка в страната принуди хиляди домакинства да опрат до заеми, което самò по себе си не е нещо лошо. Главоболията започват, когато се затруднявате да погасите дължимото в срок. Тогава с Вас се свързва фирма за събиране на задължения и се чувствате наистина притеснени. Необходима Ви е правна помощ от компетентен адвокат, който в краен случай да поеме дело срещу задлъжнялост и колекторски фирми. Нека разискаме най-напред основните понятия и терминология.

Под „колекторска фирма“ в правната сфера се разбира търговско дружество, което е специализирано за събиране на дългове, неизплатени в срок. Това осигурява сигурност и не коства толкова разходи на кредиторите, колкото ако поемат случаите самостоятелно. Но дело срещу задлъжнялост и колекторски фирми не се повдига толкова лесно. Най-напред трябва да сте се убедили, че имате основание за подобни действия но за целта е необходимо да се свържете с адвокат от кантората ни.

Кога можете да повдигнете дело срещу задлъжнялост и колекторски фирми

Винаги съветваме своите клиенти да проучат откъде колекторската фима се е сдобила с данните им. Вторият съвет, който даваме, е да проверят дали наистина сумата, която е посочена като дължима, е правилно фиксирана. С помощта на съвременните технологии и интернет с едно телефонно обаждане или e-mail можете да:

  • Попитате към кого е задължението Ви и евентуално към кого ще трябва да повдигнете дело срещу задлъжнялост;
  • Хубаво е да обсъдите с бракоразводен адвокат ситуацията, ако не сте във фактическо съжителство с длъжника, а от колекторската фирма са започнали да притесняват и вас.
  • Се информирате относно датата, към която задължението Ви е станало изискуемо;
  • Поискате подробен разчет на размера на главницата и лихвите, както и
  • Да потърсите документи от колекторската фирма, както и да установите по какъв повод (основание) същата събира задълженията към съответния кредитор.

Законови аспекти и колекторски фирми

Проблемът със задлъжнялостта може да се превърне във вълнуващо предизвикателство, но е важно да знаем своите права и опции. Колекторски фирми се занимават със възстановяването на дългове, но техните действия трябва да се придържат към законовите рамки. В законодателството са определени правила за поведение на колекторите, включително забрана за заплашване, натиск и нарушаване на личното пространство на длъжника. В случай на неправомерни действия от страна на колекторска фирма, е важно да се документират събитията и да се консултира с правни експерти. Познаването на собствените си права и подходящото поведение при взаимодействие с колектори може да помогне в управлението на дълговете и предпазването на личната си интегритет.

Какво се пропуска често непосредствено преди дело срещу задлъжнялост и колекторски фирми

Тъкмо хипотезата, че фирмата, събираща задълженията, не е носител на кредиторските права, а само е упълномощена за това. В този случай Вие задължително трябва да изисквате документ, който черно на бяло да удостоверява това упълномощяване. Законът позволява кредиторът да прехвърли (т. е. продаде) Вашето задължение на колеторската фирма, ако естеството на вземането и/-ли самият договор го позволяват. Освен това, в качеството Ви на задължено лице, Вие трябва да сте информирани за това прехвърляне, в противен случай можете да повдигнете дело срещу задлъжнялост. Уведомяването е в писмена форма, като практиката е да се изпраща нотариална покана на задлъжнялото лице.

Важно! Преди да предприемете дело срещу задлъжнялост и колекторски фирми, Ви напомняме, че непосредствено преди прехвърляне на задължението от една към друга фирма, Вие не сте задължени да изпълните задължението си към новата фирма. До момента на съобщаването Вие можете да заплатите сумата, която дължите, на стария (първия) си кредитор. В този случай задължението Ви отново ще се счита за редовно.

 

За повече съвети, консултации и всякаква правна помощ не се колебайте да се свържете с нашата кантора!

4.4/5 - (51 votes)

Свързани публикации

паспорт на сгради

Технически паспорт на сгради – какви документи са ни необходими за него?

За изготвянето на технически паспорт на сгради са ни нужни други няколко документа. Такива са: Акт по образец № 15; Кадастрално удостоверение; Разрешението, което сме получили за строеж; Проектната документация…

Прочетете повече
избор на счетоводител

Как да изберете подходящ счетоводител за Вашия бизнес?

Счетоводителят е един от най-важните, полезни съветници, които собственикът на малък бизнес може да има. Макар че нямате техническа нужда от счетоводител, е възможно да сте прекалено заети да се…

Прочетете повече